1x
1.5x
2x

Utdatert nettleser

Vi oppdager at du benytter en utdatert nettleser som ikke støttes av siden. For å oppleve siden vi vil anbefale å benytte ett av alternativene under.

Y72 A9083 kopi
Y72 A9083 kopi

Byggrynsgrøt - en smak av norsk mathistorie

Hva kan korn brukes til? Kok lunsjen din selv – og lær om hvilken betydning byggkorn og grøt har hatt i Norge opp gjennom historia.

Dette trenger dere

Slik gjør dere

Dette trenger dere

2 dl byggryn - gjerne fra lokal produsent

1 liter melk

½ ts salt

En neve havregryn

Kokeplate, grøtkjele og tresleiv

Slik gjør dere

"Tak deg so kveite og bygg og baunor og linsor og hirsa og spelt og hav det i eit trog og baka deg brød av det!", heter det i Bibelen.

I Norge har grøt blitt spist i Norge siden forhistorisk tid. Få, om noen, retter kan matche grøten når det kommer til historisk betydning i det norske kostholdet. Grøt er faktisk den eldste varme retten vi kjenner til i Norge, og variasjonene er nærmest uendelige!

Mange steder var flere grøtmåltider om dagen ikke uvanlig. I det gamle norrøne språket finner vi flere ord som hentyder til grøt, noe som sier mye om grøten historiske betydning.

Å koke grøt er en ypperlig praktisk aktivitet for å bevisstgjøre elevene på at korn og frø er en viktig del av kostholdet. Sett fokus på at dette er sunt og mettende. Lær elevene litt om hvor kornet kommer fra, hvordan det dyrkes og hvordan det benyttes daglig. Fortell litt om næringsinnholdet, og diskuter smak og evt særegenheter hos kornet og frøet. Hva slags betydning har korn hatt i Norge? Hvilket korn egner seg til hva? Hva bruker man korn til? Hva er fiber?

Norsk Smaksskule samarbeider med Liantunet for at avstanden mellom de som produserer maten vår og oss som spiser den skal bli mindre. Et av tiltakene er publisering av en rekke tradisjonsoppskrifter – som denne:

Oppskrift på historisk byggrynsgrøt - som har vært et like viktig måltid i Norge som sild og poteter:

Lenke til presentasjon av historiske grøttradisjoner i Norge finner du i bunnen av denne siden.

  • Bløtlegg grynene i vann i ca 2 timer. Slå av vannet.
  • Kok opp melk og tilsett byggrynene. La vellingen småkoke i ca 1 time. Rør av og til.
  • Tips: Tilsett gjerne litt lettkokte havregryn for å få grøten tykk.
  • Konsistensen skal være som en tykk suppe, da grøten fastner ved avkjøling.
  • Server med sukker og kanel, syltetøy, brunost eller honning.

Vel bekomme!

Klar for oppgave?

I Norge har grøt blitt spist i Norge siden forhistorisk tid. Få, om noen, måltider kan matche grøten når det kommer til historisk betydning i det norske kostholdet.

Grøt er faktisk den eldste varme retten vi kjenner til i Norge, og variasjonene er nærmest uendelige!

Mange steder var flere grøtmåltider om dagen ikke uvanlig. I det gamle norrøne språket finner vi flere ord som hentyder til grøt, noe som sier mye om grøten historiske betydning.

Oppskrift på historisk byggrynsgrøt - som har vært et like viktig måltid i Norge som sild og poteter:

  • Bløtlegg grynene i vann i ca 2 timer. Slå av vannet.
  • Kok opp melk og tilsett byggrynene. La vellingen småkoke i ca 1 time. Rør av og til.
  • Tips: Tilsett gjerne litt lettkokte havregryn for å få grøten tykk.
  • Konsistensen skal være som en tykk suppe, da grøten fastner ved avkjøling.
  • Server med sukker og kanel, syltetøy, brunost eller honning.

Vel bekomme!

TIPS

Er du nysgjerrig på å lære mer om den rike kulturarven knyttet til mat? I Norsk Smaksskule kurses skole- og barnehagepersonell i å jobbe med smak, mat og råvarer med barn. Mer enn 100.000 barn og unge har vært engasjert i smakens tjeneste.


KOMPETANSEMÅL

Etter 10. årstrinn

  • lage mat for ulike sosiale sammenhenger og drøfte hvordan mat er med på å skape identitet

Mer lærerik moro

Legg til i favoritter

Til toppen