Vi oppdager at du benytter en utdatert nettleser som ikke støttes av siden. For å oppleve siden vi vil anbefale å benytte ett av alternativene under.
2 dl byggryn - gjerne fra lokal produsent
1 liter melk
½ ts salt
En neve havregryn
Kokeplate, grøtkjele og tresleiv
"Tak deg so kveite og bygg og baunor og linsor og hirsa og spelt og hav det i eit trog og baka deg brød av det!", heter det i Bibelen.
I Norge har grøt blitt spist i Norge siden forhistorisk tid. Få, om noen, retter kan matche grøten når det kommer til historisk betydning i det norske kostholdet. Grøt er faktisk den eldste varme retten vi kjenner til i Norge, og variasjonene er nærmest uendelige!
Mange steder var flere grøtmåltider om dagen ikke uvanlig. I det gamle norrøne språket finner vi flere ord som hentyder til grøt, noe som sier mye om grøten historiske betydning.
Å koke grøt er en ypperlig praktisk aktivitet for å bevisstgjøre elevene på at korn og frø er en viktig del av kostholdet. Sett fokus på at dette er sunt og mettende. Lær elevene litt om hvor kornet kommer fra, hvordan det dyrkes og hvordan det benyttes daglig. Fortell litt om næringsinnholdet, og diskuter smak og evt særegenheter hos kornet og frøet. Hva slags betydning har korn hatt i Norge? Hvilket korn egner seg til hva? Hva bruker man korn til? Hva er fiber?
Norsk Smaksskule samarbeider med Liantunet for at avstanden mellom de som produserer maten vår og oss som spiser den skal bli mindre. Et av tiltakene er publisering av en rekke tradisjonsoppskrifter – som denne:
Oppskrift på historisk byggrynsgrøt - som har vært et like viktig måltid i Norge som sild og poteter:
Lenke til presentasjon av historiske grøttradisjoner i Norge finner du i bunnen av denne siden.
Vel bekomme!